Dátum: 2024 április 19. (péntek) | Emma

hírek

Taroltunk a sportlövő serdülőbajnokságon

Nyíregyházára gyűlt össze a hétvégén a sportlövészek színe-java: országos serdülőbajnokságon vettek részt a legfiatalabbak, szombaton és vasárnap pedig a Hungarian Open 10 méteres nemzetközi viadalt rendezik a legjobb juniorok és felnőttek részvételével. A legkisebbek között az UTE sportlövői állították ki a legnépesebb csapatot, és ők voltak a legeredményesebbek is.

Gy. Szabó Csilla – utanpotlassport.hu A hétvégi 10 méteres nyílt magyar légfegyveres bajnokságot, a Hungarian Opent megelőzően a serdülők országos bajnokságát is megrendezték Nyíregyházán. A nemzetközi felnőtt- és juniorversenyre kiépített pályákat a legfiatalabbak versengésével tesztelték. Az indulók között voltak egészen kezdők is, akik csak 20 lövést adtak le, és voltak olyanok is, akik már néhány éve versenyeznek, ők 40 lövéssel mérték össze a tudásukat. A mezőny népes volt: több mint 160 versenyző állt lőállásba.

„Örömmel láttam a sok lelkes kis résztvevőt – nyilatkozta honlapunknak Joó Éva utánpótlás-koordinátor. – A bázisunk azonban sohasem elég széles, ezért jövőre jó lenne még több gyereket lőállásba csalni a serdülőbajnokságra. Még akkor is, ha a versennyel és a résztvevők számával is elégedett vagyok. A mi sportágunkban későn érnek a versenyzők, ezért a serdülők esetében még nem az eredmény a legfontosabb, hanem a részvétel és a mentalitás. Az indulók jól érezték magukat, a sorozatok végén a helyi rendezők mix versenyeket is beiktattak, mindenki nagyon jól szórakozott a viadalok közötti szünetekben. Az utánpótlás-nevelésben élen járó UTE gyerekei remekeltek, ők voltak a legeredményesebbek.”

Pekler Zalán nyert a junior puskások versenyében

Az újpesti klub fiataljai nagy busszal érkeztek Nyíregyházáral. A serdülőbajnokságokat már évek óta uralják, s így volt ez most is.

Kissné Oroszi Edit az UTE vezetőedzőjét kérdeztük a tapasztalatairól:
„A legkisebbek, vagyis a serdülők esetében mindig fontos, hogy az országos bajnokságon jól szerepeljünk. Valamennyi puskás számban a mi csapatunk nyert, amire nagyon büszke vagyok. Mint mindig, most is a legnagyobb létszámú együttest tudtuk kiállítani, s a gyerekek a lőállásokban is megállták helyüket. Szegedi Mátét és Tóth Annát emelem ki, a legkisebbek versenyében pedig Toma Réka és Venczel Félix révén volt okunk örömre. A versenyzőink nagy része ráadásul jövőre is serdülőkorú lesz, így jól látható, hogy nem kell aggódnunk a folyamatosság miatt. A nap érdekessége, hogy a minket szállító busz sofőrje meglepődött a gyerekek viselkedésén. Azt mondta, ilyen rendes társaságot talán még soha nem szállított. Volt tehát sikerünk  a lőállásokban s azon kívül is.”

A bajnokság különlegessége volt, hogy a legfiatalabbak a nagyoknak épített pályákon versenyezhettek. S bár kicsit szűkösen érezték magukat, hiszen közben a felnőttek edzettek,  a társbérletre valamennyien nagyon büszkék voltak.

A Hungarian Open szombati juniorkategóriáiban csak a leány puskások viadalán nem született magyar győzelem; szerb versenyző végzett az első helyen, Gáspár Lalitát és Horváth Leát megelőzve.

„Bár mindketten tudnak jobbat lőni, azért az idénynek ebben a szakaszában elfogadhatónak tartom az eredményüket – értékelt Joó Éva utánpótlás-referens – Úgy látom, mind a ketten lassan, de biztosan jönnek felfelé. A fiú puskásoknál kellemes meglepetés volt Hammerl Soma második helyezése, a korosztály két legjobbja, Pekler Zalán mögött, de Vas Péter előtt végzett. Ők amúgy egyaránt elmaradtak ezúttal önmaguktól, de Péter például új ruhát tesztel, ami közrejátszhatott a gyengébb teljesítményben. Három hét múlva már válogatónk lesz, addigra újra megtalálhatják a formájukat. A pisztolyos fiúk között Polgár János nyert, aki nem tagja a korosztályos válogatottnak, de a Héraklész-keretnek igen, tehát őt is jól ismerem, tehetséges fiú. A harmadik helyen végzett Nagy Mátéról tudom, hogy éppen nagy terhelés alatt edz, és így normális, hogy nem jött ki nagyobb eredmény. A leányoknál Nagy Vivien az alapszakaszban háromszáznyolcvanat lőtt, ami ifjúsági versenyzőtől nagyon jó eredmény. Major Veronika és Egri Viktória ma kicsit gyengébb formában volt, azért szorultak a második-harmadik helyre. A vasárnapi záráson azonban – a felnőttekkel közös nyílt mezőnyben – mindenki ismét bizonyíthat.”

Hungarian Open 10 méteres nemzetközi nyílt bajnokság. Nyíregyháza
Juniorok

Puska
Fiúk: 1. Pekler Zalán 248.2, 2. Hammerl Soma 247.1, 3. Vas Péter 225.0
Leányok: 1. Tatjana Banjac (szerb) 247.4, 2. Gáspár Lalita 247.2, 3. Horváth Lea 224.7
Pisztoly
Fiúk: 1. Polgár János 232.5, 2. Casian Codrean (román) 231.9, 3. Nagy Máté 211.4
Leányok: 1. Nagy Vivien 240.4, 2. Major Veronika 231.0, 3. Egri Viktória 212,3

(forrás: nso.hu)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41