Dátum: 2024 május 30. (csütörtök) | Zsanett, Janka

hírek

ELHUNYT HAMMERL LÁSZLÓ

ELHUNYT AZ OLIMPIAI BAJNOK HAMMERL LÁSZLÓ, A NEMZET SPORTOLÓJA

Nyolcvankét éves korában hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Hammerl László olimpiai bajnok sportlövő, a nemzet sportolója.

Az 1964-es tokiói olimpián 22 évesen nyert aranyérmet a kisöbű sportpuska 60 lövéses, fekvő testhelyzetű számában, ugyanitt bronzérmes is lett a 3x40 lövéses összetett számban. Négy évvel később Mexikóvárosban ezüstérmes lett. 

„Aki azt mondja, hogy nem izgul, nem mond igazat. Különböző technikák segítségével lehet ezen segíteni. Mindig azt mondtam, nem kell túlizgulni, elég odafigyelni a következő lövésre. Tehát egylövéses versenyen vagyok, amit hatvanszor kell megismételni. És kerestem a zöld színt, mert az megnyugtatott” – mondta két éve a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

Visszavonulása után 1977 és 2004 között kétszer is szövetségi kapitányként segítette a sportágat, illetve 1989 és 1996 között technikai igazgató volt. Kapitánysága alatt két arany- (Varga Károly és Igaly Diána révén), három bronzérmet, illetve 46 olimpiai pontot szerzett a csapat az ötkarikás játékokon.

A világbajnok és Európa-bajnok sportlövő Joó Évával kötött házasságából született fiuk, Hammerl Soma junior-világ- és Európa-bajnok, Európa-játékok-aranyérmes, Eb-bronzérmes sportlövő. 

82 évesen otthonában, családja körében hunyt el.

(forrás: nemzetisport.hu)

Képek

"Kissrác voltam én, bámultam a csodát" című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41