Dátum: 2024 március 29. (péntek) | Auguszta

hírek

PÉNI A VILÁGCSÚCS FELETT, DÉNES ORSZÁGOS REKORDDAL NYERT

Péni a világcsúcs felett, Dénes országos rekorddal nyert

A férfi puskásoknál Péni István a világcsúcsnál jobb eredményt lőtt, a nőknél Dénes Eszter döntős országos rekorddal győzött, míg a férfi pisztolyosok viadalát szabadidős sportoló, Tóth Gábor nyerte az Eb-válogatósorozat második fordulójában.

„Nézze csak a kezét, milyen erős, ami nem is csoda, hiszen kőfaragóként dolgozik” – hívta fel a figyelmet Lencz Erika, az UTE szakosztályvezetője a férfi légpisztolyosok döntője közben a lila-fehérek versenyzőjére, Tóth Gáborra. A sportlövők 10 méteres Európa-bajnoki válogatósorozatának második, százhalombattai viadalán az újpesti sportoló kézben is tartotta a finálét: az első sorozat után az élre állt, és biztosan nyert. Az 1973-as születésű Tóth sikere nem kis meglepetés, és a története sem mindennapi. Gyerekként puskával versenyzett, de egy idő után átnyergelt a pisztolyra, majd a pályaválasztáskor felhagyott a sportlövészettel. Négy éve azonban jelentkezett az UTE szakosztályvezetőjénél – és szombaton szabadidős lövőként nyert Eb-válogatót.

„Felnőtt fejjel régi álmomat megvalósítva kajakozni kezdtem a Multi SE-ben, de egy idő után az is abbamaradt. Négy éve aztán úgy döntöttem, megpróbálom előhívni a gyerekként a lőtéren rögzült mozdulatokat – mondta a viadal aranyérmese. – Nagyon ritka, hogy munka mellett hetente kétszer-háromszor is tudjak edzeni, a válogatósorozatba heti egy tréninggel vágtam bele. Nem volt tervben, hogy az Eb-csapattagságért küzdjek, de ha már így alakult, megcélzom. Ahhoz, hogy sikerüljön, állandósítani kellene a Százhalombattán mutatott teljesítményemet.”
A döntőben rajtcél-győzelmet arató Tóthtal ellentétben Major Veronika (KELK) csak akkor vette át a vezetést, amikor nagyon kellett; az Eb-bronzérmes kiválóság a döntő utolsó előtti lövésével állt az élre a női pisztolyosok fináléjában.

„Jobban szeretem, ha a döntő elejétől vezetek, mert akkor könnyebb a befejezés. Ezúttal a végén százhúsz százalékosan kellett összpontosítanom. Az alapverseny eredményére még hatással volt az a nem tervezett pihenő, amelyet a koronavírus-fertőzés miatt kellett tartanom” – értékelt Major.
A férfi puskásoknál Péni István (UTE) a világcsúcsnál 9 tizeddel jobb, 634.4 körös alapverseny-eredménnyel tette emlékezetessé az év első versenyét, amit meggyőző előnnyel nyert meg. A nőknél az ugyancsak hónapok óta remekelő újpesti Dénes Eszter újabb trófeával és egy döntős országos csúccsal gazdagodott.
A február végén, március elején rendezendő finnországi olimpiai kvalifikációs Eb-re utazó csapat összetétele a háromállomásos válogatósorozat utolsó, január 23-24-i budapesti fordulója után alakul ki.


EURÓPA-BAJNOKI VÁLOGATÓVERSENY, SZÁZHALOMBATTA
Légpisztoly. Férfiak: 1. Tóth Gábor (UTE) 240.0 kör (alapverseny: 562), 2. Hegedűs (UTE) 237.8 (562), 3. Tátrai (BHSE) 214.5 (580). Nők: 1. Major Veronika (KELK) 237.7 (569), 2. Fábián (KSI) 235.4 (566), 3. Komáromi (KSI) 215.9 (565). Légpuska. Férfiak: 1. Péni István (UTE) 254.5 (634.4), 2. Hammerl (UTE) 249.6 (623.7), 3. Sidi (KOSE) 228.2 (628.9). Nők: 1. Dénes Eszter (UTE) 251.9 – országos csúcs, régi: 251.7, 2020 (631.5), 2. Mészáros (GEAC) 251.1 (625.7), 3. Zwickl-Veres (KVSE) 229.1 (621.2)


DÉNES Eszter, a női légpuska győztese

„A százhalombattai pályán nem szokott nagy eredmény születni, így nekem is kellemes meglepetés volt az alaperedményem. Ez a nap a tízesek napja volt, hiszen egyetlen kilencest sem lőttem. Ez a jó teljesítmény nagyon kellett a fináléban is a győzelemhez, a 631.5 kör pedig ott van a legjobb alapjaim között. Az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságot már nagyon várom. Remélem, meg is fogják tartani.”

PÉNI István, a férfi légpuska győztese

„Már a verseny előtt megvolt az a magabiztosságom, ami egy ilyen eredmény eléréséhez szükséges. Nagyot küzdöttem, és bíztam benne, hogy a lendületem kitart a végéig. A 40. lövésnél éreztem, hogy fáradok, de nyugodt és koncentrált maradtam. Szeretném, hogy könnyebben jöjjenek ezek a nagy eredmények, de ezekért meg kell dolgozni. A finnországi Európa-bajnokságot már nagyon várom, mert a tavalyi, wroclaw-i 10 méteres kontinensviadal óta nem volt igazán nagy nemzetközi megmérettetés.”

KISSNÉ Oroszi Edit, Péni István és Dénes Eszter edzője

„Mindkét tanítványom eredményével maximálisan elégedett vagyok. Reméltem, hogy jól fognak lőni, de így is kellemes meglepetés a 631.5, illetve a 634.4 kör. Ez utóbbi kilenc tizeddel jobb a fennálló világrekordnál. Eszter esetében külön öröm a döntős országos csúcs. István formáját tekintve kijelenthető, hogy azért utazik a finnországi Eb-re, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a legjobbak között végezzen, Eszternél az olimpiai kvóta a célkitűzés.”

(Forrás és fotó: nemzetisport.hu)

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41