Dátum: 2024 április 20. (szombat) | Konrád

hírek

Péni István: „Nagy megtiszteltetés számomra ez az elismerés!”

A 2014-es Év Legjobb Sportlövője ….. Péni István! De ne szaladjunk ennyire előre.

Nanjing után kicsit „eltűntél” a szemünk elöl. Pihentél, vagy a versenyekre készültél?

Augusztus óta nem sokat tudtam pihenni – kezdte az Ifjúsági Olimpián aranyat és bronzérmet szerző sportolónk. Mikor visszaérkeztem Kínából Magyarországra, már betegeskedtem, kint összeszedtem egy makacs vírust. Sokáig nem tudtam kijönni belőle, edzésekre sem tudtam járni, sajnos a szeptemberi világbajnokságra is ez nyomta rá a bélyegét, volt olyan szám amiben el sem tudtam indulni. Szerencsére a komolyabb kivizsgálások után meg lett a baj okozója és a gyógymód is, így már az október elején megrendezett Diákolimpia budapesti döntőjén  új országos csúcsot, 400 kört lőttem, ami a maximum, amit lőni lehet. Pár nappal később, de még azon a héten részt vettem az Ifjúsági Európa Liga csapatversenyén, ahol háromfős, 18 év alatti csapatok mérték össze tudásukat egymás ellen. Itt is dobogón végeztünk, harmadik helyezettek lettünk, a csapatból én voltam a legeredményesebb. Úgy érzem, betegeskedve is kihoztam magamból a maximumot (nevet – szerk.).


(Nitra)

A betegség kiheverése után újra edzésbe állt, majd egyre-másra jöttek a nemzetközi felnőtt versenyek, ahol klubunk sportolója folytatta jó szereplését.

Októberben – már a betegségem után – részt vettem a müncheni Oktoberfest-en (ez is egy lövészverseny – nevet), ahol a junior kategóriát megnyertem, illetve a komáromi Tesco Kupán, ahol a 629,9 körrel új ifjúsági és junior országos csúcsot sikerült elérnem, valamint a fináléban 210 körrel győztem. November elején a horvátországi Splitben, a Salona DC-n vettem részt. Ez egy felnőtt verseny volt, ahol több, egykori olimpiai érmes is elindult. A selejtezőben is és a döntőben is jól lőttem, amivel aranyérmes lettem. Innen egyből továbbutaztam Szlovéniába, hiszen november 8-án már egy maribori nemzetközi versenyen indultam. Itt negyedikkét jutottam a döntőbe, ahol ugyan „csak” második lettem – egy tized ponttal lemaradva az aranyéremről –, de így is sikerült több felnőtt olimpiai és világbajnokot megelőznöm. A legutóbbi hétvégén Nyitrán, az Olimpiai Reménységek Versenyén indultam, ahol kétszer is sikerült megjavítanom az országos csúcsot. Először szombaton 630,4 kört lőttem 208.1 döntővel nyertem, majd vasárnap 631,3-ra módosítottam ezt és a vasárnapi döntőt is megnyertem 207,3 körrel.


(Split)

Mi lehet a titka sportlövőnknek?

Már Kínában is próbálkoztam egy új beállítással, de akkor még nem sikerült eltalálni a lehető legjobbat, így az edzéseken igyekeztünk tovább gyakorolni ezt az új módszert. Hála istennek működött, sikerült megtalálni és begyakorolni a legoptimálisabbat, így ennek is köszönhetően sikerült ilyen eredményeket elérnem.

Természetesen az év még nem ért véget Isti számára, még  hátra van négy verseny, amin bizonyítani szeretne.

Ha jól számoltam, akkor még négy nagy verseny lesz az ünnepekig, amin indulok (nevet – szerk.). November 28-a és 30-a között Szekszárdon a 10. Hungarian Open, december 6-án és 7-én Zágrábban a 38. Mladost Trophy és december 12-e és 14-e között Belgrádban a 39. Nemzetközi Légpuskások versenye, majd közvetlenül karácsony előtt az első EB válogató verseny. Megpróbálok érmet hozni mindegyikről (nevet – szerk.)


(Maribor)

Egy sportolónak természetesen más az időbeosztása, mint egy „átlagos” embernek, így sportolónknak sincs sok ideje a pihenésre.

Még karácsony előtt (december 20-án – szerk.) kerül megrendezésre Budapesten az EB első válogató versenye, majd január 3-án Százhalombattán a második. Jövő tavasszal jön egy négyállomásos Világkupa sorozat, aminek két helyszíne Európában, egy Amerikába és egy Ázsiában lesz. Ezek között pedig folyamatosan edzünk, gőzerővel készülünk az EB-re és a nyári európai olimpiai játékokra, amire felnőtt kvótát sikerült szereznem.

A 2014-es Év Legjobb Sportlövője ….. Péni István!

Nagy megtiszteltetés számomra ez az elismerés. Nem csak azért, mert kilenc! év után sikerült Sidi Péteren kívül valakinek a képzeletbeli dobogó legfelső fokára jutni, hanem mert 17 évesen a felnőttek között is letettem a névjegyemet és megmutattam, hogy a későbbiekben igenis számolni kell velem a versenyeken. Ennek az évnek is köszönhetően bekerültem az első harmincba az európai versenyzők hivatalos ranglistáján és bár egyenlőre ott még Péter előttem van, mindent meg fogok tenni azért, hogy én is hasonló sikereket érjek el, mint ő és előrébb lépjek a tabellán.

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41